Zuidzorg winkel

Hoe voorkom je gaatjes?

Geplaatst op

Een gaatje is de aantasting van de tandstructuur en dit kan zowel het glazuur als het tandbeen betreffen. Een gaatje ontstaat als restanten van voedsel dat koolhydraten bevat op de tand blijven liggen. Het is het schadelijkst als dit voedsel ook nog eens een hoge dosis suikers of zetmeel bevat. Dit restant zal na een tijdje plak worden. De bacteriën in dit tandplak voeden zich aan het glazuuroppervlak op de tand, hierdoor ontstaan er uiteindelijk gaatjes. Gaatjes zijn niet goed voor de conditie van je tanden. Daarom hebben we even op een rijtje gezet wat je zelf kunt doen om gaatjes te voorkomen.

–          Poetsen met regelmaat

Poets je tanden minstens twee keer per dag, dit kun je het beste doen met een fluoride houdende tandpasta. Wij raden om je tanden te poetsen na elke maaltijd en zeker voor het slapen gaan.

–          Flossen

Vergeet ook zeker niet om regelmatig te flossen met tandzijde. We geven voorkeur aan producten zoals de Oral-B Interdental Brush, Reach Stim-U-Dent of de Sulcababrush.

–          Spoelen

Spoel elke dag je moet met mondspoelmiddel. Sommige spoelmiddelen hebben zelfs special antiseptische ingrediënten om bacteriën te doden die tandplak veroorzaken.

–          Gezond dieet

Probeer zo gezond mogelijk te eten en beperk dingen zoals snacks en fastfood. Als voedsel kleverig is, denk bijvoorbeeld aan eten met gesmolten kaas, raden wij aan om daarna snel je tanden te poetsen. Dit soort eten blijft namelijk makkelijk zitten op je tanden en kan dus snel schadelijk worden.

–          Afdichtingsmiddelen

Als je gevoelig bent voor gaatjes kan je er ook over nadenken om aan de tandarts afdichtingsmiddelen (een plastic beschermlaag) te vragen. Deze worden dan geplaatst om je tanden te sealen en gaatjes te voorkomen.

–          Gefluorideerd water

Drink gefluorideerd water. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor gaatjes, daarom is een mondspoeling met gefluorideerd water gebruiken voor hen uitermate geschikt.

En tot slot, bezoek je tandarts regelmatig. Eens in het half jaar een controle kan veel problemen voorkomen. Woon je in Amsterdam en omstreken? Bezoek dan de tandarts Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Wat zijn verbandschoenen?

Niet iedereen weet wat verbandschoenen zijn en waarvoor, maar toch zijn ze erg handig. Het is goed om te hebben als uitbreiding van een ehbo doos....

Lees meer

Raamfolie kopen: hier op letten

Als je raamfolie wilt kopen of laten zetten dan moet je eerst natuurlijk wel weten waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn bij het maken...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden