Zuidzorg winkel

Hoe helpt logopedie een kind?

Geplaatst op

Als je een kind krijgt, houd je zijn ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Als ze de leeftijd hebben dat ze naar school kunnen, kruipen bij veel ouders de zenuwen naar boven. Plotseling zien ze ontzettend veel kinderen en gaan ze vergelijken. Waarom praat mijn Jan nog niet zo goed? Is mijn Isabella raar aan het ademen? Waarom heeft mijn kind niet zoveel energie? Veel van die vragen kunnen beantwoord worden met logopedie. De Praatmaat Groep helpt veel kinderen met problemen op het gebied van gehoor, spraak, taal en de stem.

Spraak

Praten is cruciaal voor ieder mens. Het is een van de manieren waarop we communiceren met elkaar. Als een kind achterloopt op het gebied van spraak, is het handig om bij een logopedist langs te gaan. Je herkent dit als jouw kind in vergelijking met andere kinderen opvallend minder spreekt en geen volle zinnen maakt. In sommige gevallen ontwikkelt dit zich als het kind last heeft van gehoorproblemen. Hij zal dan niet horen en dus niet begrijpen wat er van hem verwacht wordt en ontwikkeld een achterstand. De logopedist doet uitvoerig onderzoek naar wat de mogelijke reden is dat het kind niet veel spreekt of kan spreken. Ook slissen en sommige letters niet kunnen uitspreken valt hier onder. Samen bouwen ze met het kind de juiste tools om goed te kunnen spreken. 

Luisteren

Een andere belangrijke tool voor mensen om te kunnen communiceren met elkaar is het luisteren. Bij kinderen kijkt de logopedist naar verminderde luisterfuncties, zoals slechte klankwaarneming, slechte concentratie, verminderd geheugen. Bij kinderen valt soms het slechte gehoor niet gelijk op. In veel gevallen wordt er gedacht dat het kind nog in ontwikkeling is, of zelfs autistisch. Soms uit het zich in een afwijkende stem en spraak. 

Ademen

Kinderen met ademhalingsproblemen, zullen minder plezier ervaren met het buitenspelen. Ze kunnen minder lang mee doen, zijn sneller moe en kunnen zelfs astma ontwikkelen. Een slechte ademfunctie zorgt er tevens voor dat kinderen minder goed kunnen praten, stemklachten krijgen en zelfs kunnen hyperventileren. De logopedist helpt het kind de mond en het lichaam te trainen om goed te kunnen ademen. Zoals je kunt lezen is de logopedist erg belangrijk bij bovenstaande problemen. We raden De Praatmaat Groep aan als logopedist. Ze zitten door het hele land en krijgen een PREM-score van 9,1.

Gerelateerde berichten

Halotherapie thuis met een zoutpijp: een zoutoplossing voor welzijn

Halotherapie, ook wel zouttherapie genoemd, is een natuurlijke behandelmethode die al eeuwenlang wordt gebruikt om ademhalingsproblemen,...

Lees meer

Wat zijn verbandschoenen?

Niet iedereen weet wat verbandschoenen zijn en waarvoor, maar toch zijn ze erg handig. Het is goed om te hebben als uitbreiding van een ehbo doos....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden