Zuidzorg winkel

Helpt tandpasta tegen een koortslip?

Geplaatst op

Argh, een koortslip. Dat betekent pijn aan je lip en niet zoenen! Je wilt er geheel begrijpelijk zo snel mogelijk van af, maar hoe doe je dat eigenlijk? Een snelle zoektocht op Google en je vindt verschillende verhalen over tandpasta als snelle en gemakkelijke thuismiddel voor een koortslip. Maar is deze ‘behandeling’ wel veilig? Hieronder vertellen we je graag meer. 

Wat zijn de oorzaken van een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door een virus genaamd Herpes Simplex Virus 1, ook wel bekend als HSV-1. Dit is slechts één van de vele vormen van het herpesvirus. Het is een veelvoorkomend virus dat zich via het speeksel verspreidt. Hoewel een koortslip niet gevaarlijk is, kan het pijnlijk, vervelend en gênant zijn. Hoewel de naam doet vermoeden dat je een koortslip alleen kunt krijgen op de lip, is niet waar. Een koortslip kun je helaas ook rondom je neus zien verschijnen. 

De theorie over tandpasta

Sommige mensen geloven dat de kiembestrijdende ingrediënten in tandpasta ook het herpesvirus kunnen bestrijden. Veel mensen zullen een beetje tandpasta op een koortslip doen in een poging om de blaar uit te drogen, maar is tandpasta wel goed tegen koortslip? Waarschijnlijk niet. Al het bewijs is anekdotisch. Plus, tandpasta kan de huid irriteren als het te lang op een plek blijft. 

Koortslip voorkomen na besmet te zijn?

Helaas zijn er geen manieren om een koortslip te voorkomen als je eenmaal ‘besmet’ bent met het HSV-1 virus. Wel zijn er bepaalde dingen die werken als triggers waardoor je de koortslip aanwakkert, zoals stress en vermoeidheid. Zorg er voor dat je dit probeert te beperken. 

Kan ik nog wel naar de tandarts met een koortslip?

In principe kun je met een koortslip nog wel naar de tandarts, zoals naar Ismile-tandartspraktijk. Toch raden we aan altijd contact op te nemen met je tandarts om de situatie te bespreken. Het kan namelijk zo zijn dat er bij sommige behandelingen kans is op het openbarsten of bloeden van de koortslip. 

Gerelateerde berichten

Halotherapie thuis met een zoutpijp: een zoutoplossing voor welzijn

Halotherapie, ook wel zouttherapie genoemd, is een natuurlijke behandelmethode die al eeuwenlang wordt gebruikt om ademhalingsproblemen,...

Lees meer

Wat zijn verbandschoenen?

Niet iedereen weet wat verbandschoenen zijn en waarvoor, maar toch zijn ze erg handig. Het is goed om te hebben als uitbreiding van een ehbo doos....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden